064 231 0796 , 011 227 2692 office@tepihservistea.com

Nadamo se da ćete se i Vi složiti sa nama kada kažemo da su rese na tepisima njegov najlepši deo. Naprosto oni tepisi koji imaju rese, ili froncle kako ih još zovu, specifičan su detalj koji zaista daje poseban ukras samom tepihu. Njačešće se ove rese bele boje, jer se ona najlepše uklapa sa razoraznim dezenima koji se na tepihu nalaze, i na taj način ističu samu šaru na tepihu i uokviruju ga. Te bele rese na tepihu, nešto su nalik ramu na slici – nešto što upotpunjuje. Međutim svi oni koji imaju tepihe sa resama, vrlo dobro sami znaju koliko su one osetljive, te da je u pitanju detalj tepiha koji se najteže održava. One se često moraju češljati jer se vrlo lako upliću, uvrću i na taj način gube svoju strukturu. Takođe, kako su najčešće bele boje, one se i vrlo lako prljaju te gube svoju prirodnu belinu. Iako usluga beljenja resa na tepihu zapravo pripada usluzi dubinskog pranja tepiha, kako tretman za rese dolazi tek naknadno, kada je cela površina tepiha očišćena i osušena, odlučili smo da je ovde odvojeno istaknemo.

Naime tokom standardnog dubinskog pranja tepiha, rese se ne mogu oprati i srediti kao što bi trebalo; dakle, nakon što je tepih dubinski opran prelazi se na poseban deo tretmana – čišćenje resa.

U zavisnosti od stanja Vašeg tepiha, a samim tim i resa na njemu, primeniće se ili posebno izbeljivanje (kada su rese bele) ili pranje blagim detredžentom i zatim njihovo ispiranje, ili što je najređi slučaj samo će se usisati onim usisivačem koji nema veliku jačinu. Naravno što su rese čvršće, tepih noviji to se primenjuje „grublji tretman“ , odnosno njihovo izbeljivanje; a, što su rese slabije i trulije, to se primenjuje neki blaži tretman – ručno pranje i ispiranje.

Imate skoro nov tepih, čije bele rese, i nisu više tako bele, već sada više vuku na neku kremastu boju? Vi ste sami pokušali da ih operete i dovedete u stanje u kakvom su bile kada je tepih kupljen, ali Vam to nije pošlo za rukom? Pitate se – na koji to grublji način mi tretiramo rese kako bi ih izbelili? Mi ih zapravo belimo posebnim mašinama, kojima ubrizgavamo peroksidna i hloridna sredstva namenjena upravo za pranje i beljenje tepiha. Zahvaljujući ovim mašinama rese se, nakon raspršivanja ovih sredstava, ispiraju i usisavaju istovremeno. Na taj način one dobijaju onu čistu belinu koju su imale kada je tepih još bio u salonu. Ovim tretmanom rese će biti bele i mekane poput zečjeg krzna.

Ukoliko rese na Vašem tepihu nisu bele boje, budite bez brige, jer će za njih zaista biti dovoljno samo pranje posebnim deterdžentima i zatim temeljno ispiranje. Kada je reč o belim resama, proces je složeniji, jer i sami znate koliko se bela boja lakše prlja i kada je reč o odeći, a tek o tepihu koji se nalazi na podu i po kojem se gazi. Ipak, ova procedura – izbeljivanja resa veoma je gruba, i u neku ruku oštećuje rese, te nije preporučljivo često da se radi. Zbog toga mi uvek kažemo našim klijentima da vode posebno računa pri redovnom održavanju svojih belih resa. Ukoliko se ipak Vaše rese toliko istanje i oštete da procenite da im je potrebna zamena, to će se lako uraditi, ali imajte u vidu da nijedne rese koje se stave nikada neće biti u rangu sa resama koje su prvobitno bile na tepihu.

Čini Vam se – najlepši detalj na tepihu, a najviše muke? Nije baš tako strašno kao što se možda čini, ukoliko o svom tepihu vodite računa redovno. Ukoliko imate neko pitanje za nas, ili Vam je potreban savet oko održavanja tepiha i njegovih resa, slobodno nas pozovite. Mi smo uvek tu za Vas!