064 231 0796 , 011 227 2692 office@tepihservistea.com

Iako su persijski tepisi praktično sinonim za kvalitet i dugu tradiciju tepiha, oni nisu otporni na sve. Da bi Vaš persijski tepih trajao koliko je to moguće duže, važno je da ga redovno i pravilno održavate. Persijski tepisi su nešto osetljiviji od drugih tepiha, te se njihovo održavanje u nekoj meri razlikuje od standardnog. Ipak, kao i kod svih drugih vrsta tepiha, i persijski tepih je veoma važno da redovno čistite, jer prljavština i bakterije u njemu takođe znatno skraćuju njegov vek trajanja. Vodite računa da s vremena na vreme očistite i onu stranu tepiha koja leži na podu.

Za razliku od običnih tepiha, persijske tepihe ne bi trebalo tako često usisavati, niti koristiti usisivače sa velikim jačinama. Treba obratiti i posebnu pažnju na četke usisvača, i odabrati samo one koje neće kidati i vući nîti i dlake tepiha. Umereno često usisavanje tepiha, dobrim usisivačem i odgovarajućim nastavcima, učiniće da Vaš persijski tepih opravda svoje ime.

Uobičajeno trešenje tepiha na balkonu i terasi, može se primeniti i na persijski tepih, ali se prilikom toga savetuje opreznost. Trešenje persijskog tepiha ne bi se trebalo često sprovoditi, a takođe ne bi ga trebalo jako udarati. Svaki jači udarac, uticaće na postepeno popuštanje čovrova od kojih je sastavljen tepih, te na njegovo brže propadanje. Dakle, ukoliko smatrate da je baš neophodno da istresete prašinu iz dubljih slojeva Vašeg persijskog tepiha, budete veoma nežni, i nemojte to često ponavljati. Ono što nikako ne smete da dozvolite je da ostavite tepih duže vremena napolju, jer će sunčevi zraci izbledeti njegove boje.

Ukoliko se baš odlučite na samostalno pranje tepiha kod kuće, što se za persijske tepihe baš i ne preporučuje, onda budite vrlo pažljivi. Tepih uvek perite samo hladnom vodom, koristeći samo šampone koji su namenjeni specijalno za pranje persijskih tepiha. Četke za trljanje koje tom prilikom budete koristili, najbolje bi bilo da budu od prirodne meke dlake kao što je konjska dlaka. Po želji možete u tečnost koju ste napravili za pranje dodati malo sirćeta kako bi ste istakli postojeće boje na tepihu. Važno je napomenuti da persijske tepihe nikada ne smete prati u mašni za veš, niti ih stavljati samo na centrifugu kao biste ih iscedili. Za to su previše osetljivi i veoma bi se oštetili. Samo jedno pranje u mašini za veš, značajno bi smanjilo životni vek Vašeg prekrasnog persijskog tepiha.

Najveći problem kada je reč o kućnoj varijanti pranja persijskog tepiha je njegovo sušenje. Njega nije preporučljivo izlagati direktno sunčevim zracima, niti stavljati blizu bilo kojih drugih izvora toplote. To znači da mu je potrebna prostorija u kojoj je dovoljno toplo da bi se sušio, ali ne i previše, i u kojoj ima dosta provetravanja, odnosno cirkulisanja vazduha. Mi posedujemo urpavo takve komore za sušenje tepiha, gde će i Vaš persijski tepih biti brzo i pravilno osušen. Zbog svega ovoga smatramo da je najbolji način da redovno održavate Vaš persijski tepih taj da ga s vremena na vreme date u naš profesionalni servis na stručno dubinsko pranje i adekvatno sušenje. Svako duže zadržavanje vlage u tepihu dodatno ga oštećuje i izbeljuje njegove inače jarke boje. Čak i ukoliko se desi da slučajno prospete vodu po tepihu, važno je odmah da reagujete – koliko možete tečnosti da pokupite sunđerom ili krpom; a zatim da taj deo osušite fenom – ali nikako direktno već preko neko drugog parčeta tkanine, i zatim da prstima pročešljate dlake na tom mestu.

Ukoliko smatrate da je došlo vreme za pranje Vašeg persijskog tepiha, bolje ga dajte u sigurne ruke, mnogo ćete skuplje platiti njegovo oštećenje, odnosno novi tepih, nego što biste platili jedno profesionalno dubinsko čišćenje u našem servisu. Tepih servis „Tea“ je tu kako bi produžio životni vek Vašeg omiljenog, raskošnog persijskog tepiha.