064 231 0796 , 011 227 2692 office@tepihservistea.com

Ručno rađeni tepisi od svile i njihovo pravilno održavanje

Ima tepiha koji su veoma otporni na razna oštećenja, onih koji manje upijaju fleke, oni koji upijaju više. Svi tepisi se razlikuju, pa samim tim i njihovo pravilno održavanje se u većoj ili manjoj meri razlikuje. Kojeg god da su porekla, od bilo kojih materijala da su i koji god da je u pitanju način njihove izrade, ono što im je svima zajedničko je da – svi oni ne trpe prljavštinu. Iako nisu svi jednako podložni oštećenjima, nepobitna je činjenica da će neredovno i nepravilno održavanje higijene Vašeg tepiha znatno uticati na njegovo brže propadanje. Zemlja, sitne čestice prašine, bakterije i mnogi drugi mikroorganizmi koji se mogu zavući i sakriti među hiljadama nîti u Vašem tepihu, sigurno će ga oštetiti. Kao i sa svime u životu tako i sa održavanjem tepiha ne valja preterivati, pa tako ni često čišćenje i pranje Vašeg tepiha ne može biti dobro. I ovde važi pravilo da – nijedna krajnost nije dobra. Za Vaš tepih neće biti dobro da ga uopšte ne održavate, da ga zapustite i ostavite da se „uguši u sopstvenoj prašini i prljavštini“, ali isto tako neće biti dobro da ga svakodnevno tresete, usisavate, trljate i perete odnosno da „mu dušu vadite“. I jedno i drugo može ubrzati propadanje Vašeg tepiha.

Da biste mogli da pronađete tu zlatnu sredinu kada je reč o održavanju tepiha, onda je važno da znate koju vrstu tepiha imate, te da prema tipu tepiha primenite i odgovarajuću negu. Ručno rađeni tepisi od svile su, nalik persijskim tepisima, veoma osetljivi, i za njihovo održavanje nisu preporučljive mnogo grube metode niti često čišćenje. Znate i sami kako naš narod ima običaj da kaže kada želi nekome da skrene pažnju da je previše osetljiv – „ne budi tako svilen“. Ova izreka nije slučajna, jer svila je sama po sebi veoma specifičan, elegantan ali i nežan materijal. Za uklanjanje prašine i grube prljavštine na svilenim tepisima najbolje je da koristite ručne mekane metle. Kod ovih tepiha se ne preporučuje usisavanje, jer mnogi usisivači mogu svojom silinom i specifičnim nastavcima da oštete i oslabe čvorove od kojih je tepih sastavljen. Jednom u nekoliko meseci usisavanje usisivačem manjih brzina, ipak neće biti previše štetno ni za Vaš svileni tepih.

Najbolje bi bilo da Vaš svileni tepih ni ne pokušavate sami da operete kod kuće; za to je potrebno biti mnogo pažljiv, koristiti sredstva namenjena specijalno za njihovo pranje, i neophodno je da posedujete dobre uslove za njegovo kvalitetno sušenje. Danas, retko ko ima te uslove, zbog čega postojimo mi. Pranje tepiha u profesionalnom servisu kao što je naš nikada neće moći da se meri sa onim pranjem koji ljudi pokušavaju da obave kod kuće. Usotalom to je jedini način da znate da će Vaš tepih biti u potpunosti, dubinski čist, a da ni na koji način neće biti dodatno oštećen. To je nešto najbolje što možete da uradite za Vaš tepih, ukoliko želite da on krasi Vaš dom još mnogo godina.

Ukoliko ste ipak tvrdoglavi i želite da sami operete Vaš tepih od svile, obavezno pre početka pranja proverite postojanost njegovih boja. To možete uraditi tako što ćete uzeti vlažnu belu tkaninu i polako preći, nekoliko puta, preko jednog dela tepiha. Ukoliko se na tkanini pojave boje sa tepiha, to je znak da ne trebate ni da pokušavate tepih da operete u kućnoj varijanti, već da je jedino što možete da uradite da ga prepustite profesionalcima. Budite veoma pažljivi, imajte u vidu da većina svilenih tepiha ima ovaj problem – nepostojanosti boje.

            Svileni tepisi se ubrajaju među najlepše tepihe na svetu. Izgleda je i u svetu tepiha onaj najlepši ujedno i najnežniji.