064 231 0796 , 011 227 2692 office@tepihservistea.com

Koji se tepih savršeno uklapa u enterijer Vašeg doma?

Veoma često se dešava da kada ljudi kupuju tepih, kupe onaj koji im se najviše sviđa u salonu, bez da uzimaju u obzir gde će se u njihovom domu on uklopiti. To je prva i osnovna početnička greška prilikom kupovine tepiha. Dakle, ono što morate prvo da razmislite još pre odlaska u salon tepiha je – kakve boje i koji dezen otprilike tražite. U zavisnosti od Vašeg enterijera zavisiće i odabir tepiha koji se tu treba uklopiti, osim ukoliko ne počinjete sa novim uređenjem stana, međutim i tu treba voditi računa o tome kakav ste nameštaj u mogućnosti da nabavite. Kupovina tepiha nije samo odlazak u salon i odabir tepiha koji Vam se tu u salonu najviše svideo; već pažljivo promatranje i osećaj za uklapanje stilova i boja.

Ukoliko tragate za tepihom koji treba da prekrije patos u Vašoj velikoj dnevnoj sobi onda prvo dobro osmotrite nju. Ako je opremljena u skroz modernom stilu, onda će neki neutralniji i moderniji dezeni doći u obzir. Oni tradicionalni, topli teško će se uklopiti uz moderan stil. Npr. uz kožnu crnu garnituru neće se nikako uklopiti šareni tepih, svih boja i šara, sa belim resama; ali se zato mogu uklopiti jednobojni i čupavi moderni tepisi, ili oni sa određenim printovima – tepisi novijih generacija. Ili, u slučaju da je Vaš dom opremljen u klasičnom tradicionalnom duhu ( da preovladava drvo i drugi topli materijali i predmeti ) onda će oni stari tradicionalni persijski tepisi od prirodnih materijala i u mirnim pastelnim tonovima i te kako odgovarati toplini koju dom već ima.

Možda je prostorija u koju želite da stavite tepih minimalistički opremljena, i želite da njenu monotoniju „razbijete“ jednim velikim detaljem kao što je prelepi tepih. Tada možete eksperimentisati i uzeti tepih jarkih boja, ili neobičnog oblika, a možda čak i sa nekim interesantnim printom na sebi. Ukoliko je soba već prepuna mnogih rekvizita, a Vama je tepih potreban iz striktno funkcionalnih razloga (toplota), onda je najbolje da uzmete neki neutralnog dezena, i mirnih tonova. Takav tepih doprineće kontrastu i na taj način će smiriti sve što možda štrči u jednoj takvoj sobi.

Naravno, kada birate tepih koji će se uklopiti u Vaš enterijer, važno je ne samo uklopiti stil, već i boje koje preovlađuju. Dakle, nije samo važno da li je stan opremljen moderno ili tradicionalno već i kakve su Vam boje zidova i svega ostalog što se unutra nalazi. Ipak, znajte da je nemoguće uklopiti sve boje koje se u prostoriji nalaze sa bojama na tepihu, pa to nemojte ni pokušavati. Takođe, pre odlaska u salon trebalo bi da znate i kojih dimenzija Vam je potreban tepih. Jedno od osnovnih pravila dizajnera enterijera je da tepih treba da zauzima jednu trećinu od površine poda. Dakle, metar u ruke, izmerite prostoriju i zatim izračunajte kojih Vam je dimenzija potreban tepih.

Treba umeti izbalansirati tople i hladne boje u prostoru, jer sve one imaju uticaj i na naše raspoloženje. Psihološka istraživanja su odavno pokazala koliko je veliki uticaj boja na nas i naše emocije. Osim toga određenim bojama se postižu i razni vizuelni efekti u smislu da soba može delovati manje ili veće, intimnije ili hladnije…

Ukoliko Vam sve ovo deluje previše komplikovano i niste sigurni da ćete umeti da odaberete idealan tepih za Vaš dom, onda povedite nekoga sa sobom, ko vrlo dobro poznaje Vašu kuću, kako bi Vam pomogao u odabiru. To može biti neko iz porodice, ili neki prijatelj u čiji ukus i stil ne sumnjate; a, ako baš težite za perfekcijom unajmite stručnog dizajnera enterijera. Sigurni smo da ćete pronaći tepih koji kao da je stvoren upravo za Vaš dom.