064 231 0796 , 011 227 2692 office@tepihservistea.com

Ponekada se dešava da tepisi koji nam dođu na dubinsko čišćenje budu zaista u katastrofalnom stanju. Iako to nije problem za nas, jer mi ćemo zahvaljujući našim posebnim metodama uspeti opet da ga dovedemo u red, važno je shvatiti da je svako zapuštanje tepiha loše za njegov životni vek. Bakterije i drugi mikro organizmi koji se u njemu kriju uništavaju materijal od kojeg je tepih napravljen, i samim tim ga oštećuju – skraćuju životni vek tepiha. Ukoliko tepih nije godinama redovno održavan, on ne samo da šteti Vašem zdravlju i okolini, već se i njegova unutrašnja struktura više troši i on postaje osetljiviji i stoga brže propada. Dakle, da biste maksimalno iskoristili svaki tepih koji imate, veoma je važno da ga redovno održavate. Na taj način, tepih će krasiti Vaš dom dugi niz godina, a Vi ćete boraviti u mnogo zdravijoj sredini.

Redovno usisavanje – je osnovni tretman koji bi se trebao sprovoditi minimu tri puta nedeljno. Trebalo bi da imate usisivač sa različitim nastavcima, kako biste mogli da stavite četku koja odgovara Vašem tepihu. Za uništavanje vlakana tepiha i njihovo oštećivanje, posebno je opasna zemlja, koja će se redovnim usisavanjem ukloniti, i na taj način će se zaustaviti njeno prodiranje u dublje slojeve tepiha. Obratite pažnju da je usisvač u dobrom stanju, da je malo veće snage nego uobičajeni, jer će sve to doprineti boljem čišćenju i održavanju tepiha.

Tresenje tepiha – koje god da je snage Vaš usisivač, sigurni smo da ne može da izvuče baš svu prašinu koja se zavukla u dublje slojeve Vašeg tepiha. Toliko niti, slojeva, a toliko mnogo sitnih čestica prašine; zato je neophodno da pored usisavanja sprovodite redovno trešenje tepiha – barem dva puta mesečno. Na taj način ćete udarcima uspeti da izbacite prašinu iz onih dubljih slojeva tepiha, i da ga time očistite još dublje.

            Pranje tepiha – s vremena na vreme kada Vam uslovi to dozvoljavaju (lepo vreme, radi brzog sušenja tepiha) trebalo bi i sami da operete Vaš tepih. Za to Vam nisu nužna nikakva posebna sredstva, već obična voda i prašak za veš. Ono što je najvažnije prilikom pranja tepiha je da ga dobro isperete. Jer svako zadržavanje bilo kojih sredstava za pranje, pa i praška za veš, unutar Vašeg tepiha delovaće grubo na vlakna i na boju, te može oštetiti Vaš tepih. Nema potrebe za agresivnim trljanjem, ali ima potrebe za dugim i detaljnim ispiranjem Vašeg tepiha.

Uklanjanje neravnina na tepihu – ukoliko neki nameštaj stoji preko Vašeg tepiha, često se desi da se od konstantnog pritiska na tom mestu jave određena udubljenja. Ne brinite, jer i za to postoji rešenje: prvo sklonite nameštaj, zatim na udubljeno mesto stavite parče tkanine i potom preko njega fenom zagrevajte to mesto, istovremeno prstima prelazite preko njega i „češljajte“ postojeća vlakna. Nikada nemojte fen direktno usmeravati na tepih. Takođe, sve konce koji vise ili štrče iz tepiha, nikada nemojte povlačiti ili pokušavati da ih pokidate, jednostavno ih pažljivo isecite makazama.

Za uklanjnje raznih fleka i mrlja na Vašem tepihu, napisali smo poseban tekst i istoj ovoj rubrici – „saveti“.

Sve ovo što smo naveli spada u osnovno održavanje Vašeg tepiha, koje biste Vi trebali da sprovodite kod kuće kako biste mu sami produžili životni vek, i kako biste bili sigurni da ste obezbedili jedno zdravo okruženje za Vas i Vaše članove porodice. Ipak, čak i ukoliko sve ovo oduvek redovno sprovodite, važno je da 1-2 puta godišnje date Vaš tepih u servis na profesionalno dubinsko pranje. Tek kada i to bude postalo Vaša praksa, možete biti sigurni da će Vas tepih dugo, dugo služiti, i da u njemu neće biti skrivenih bakterija i drugih mikro organizama.