064 231 0796 , 011 227 2692 office@tepihservistea.com

Neobično je danas videti kako ljudi ne mogu bez određenih proizvoda; marketing je učinio da verujemo kako je sve što se kupuje u prodavnici bolje od onoga što možemo da napravimo sami, a navika kupovine se lako usvojila te se više ne moramo vraćati na stare običaje. Ipak, ima nešto u tim tradicionalnim običajima, ima nečeg u tome što su naše bake i naši stari pre sprovodili, pa tako i kada je reč o čišćenju doma prirodnim sredstvima koje sami možemo napraviti. Verujte svojim bakama – ta sredstva mogu biti mnogo moćnija, jača, a istovremeno i zdravija. Ukoliko ste i Vi ljubitelj tih kućnih, prirodnijih varijanti onda se nadamo da će Vam se ovaj tekst svideti i da će otkriti i neki novi recept za sredstvo za čišćenje koje do sada niste koristili.

Ukoliko ste na primer veoma osetljivi na različite mirise, onda sigurno znate kako se oni posebno uvlače i ostaju u tepisima. Da li je to zbog same njihove strukture, mnoštva niti koje sve to upijaju, nije ni važno, važno je da tepih zaista vrlo dugo može držati neželjene mirise, kao što je npr. mirsi duvana. Ukoliko niste pušač, onda vrlo dobro znamo, kako Vam taj mirsi može smetati, zbog toga Vam nudimo recept koji bi trebalo da pomogne. Iako bi bilo dobro da prvo operete Vaš tepih, možete da probate i samo da ga osvežite na sledeći način: uzmite Vaše omiljeno eterično ulje i kesicu sode bikarbone. U maloj posudici istresite sodu i dodajte nekoliko kapi tog eteričnog ulja, zatim posudicu zatvorite odgovarajućim poklopcem i odložite je na neko kraće vreme. Kada procenite da je smesa dovoljno stajala, utrljajte je u tepih i ostavite da ga osveži oko sat vremena. Nakon toga vlažnom krpom pređite preko tepiha, kako biste pokupili osatatke smese. Soda bikarbona je definitivno neprevaziđeno sredstvo kada je reč o uklanjanju neprijatnih mirisa; pored toga dobra je i za uklanjanje gljivica i raznih nečistoća te je preporučljivo da je uvek ima u svakom domu. Soda bikarbona iz ove smese će upiti miris kojeg želite da se rešite, a eterično ulje će učiniti da Vaš tepih miriše upravo onako kako biste voleli. Ovo je dobitna kombinacija i vrlo ju je jednostavno napraviti.

Smatrate da je došlo vreme za malo ozbiljnije čišćenje tepiha, ali ne ni za ono dubinsko, sa potpunim kvašenjem? Potrebna Vam je neka suva varijanta čišćenja, a opet malo ozbiljnija od običnog usisivanja? Uzmite oko 250 grama skrobnog brašna i dobro pomešajte sa 2-3 kašike izmrvljenog sapuna. Tu smesu pažljivo utrljajte u tepih, i nakon toga dobro ga usisajte. Ovim ćete postići brzo, a kvalitetno čišćenje tepiha. I ne samo to, zahvaljujući sapunu u smesi, Vašim domom će zavladati nova svežina.

Iako mnoge fleke zahtevaju posebne tretmane, postoji jedno sredstvo koje možete sami napraviti u kući, a koje je prilično univerzalno i poslužiće za većinu mrlja. Jednostavno, pomešajte hladnu vodu i sirće. Ovu mešavinu stavite u prskalicu, i naprskajte pomalo fleku, i zatim ostavite da stoji jedno desetak minuta. Zatim istrljajte parčetom tkanine ili posebnom mekanom četkom i na kraju pređite blago vlažnom krpom.

Postoji još bezbroj ovakvih recepata, a da biste većinu njih mogli da napravite, u svom domu je neopohdno da uvek imate:

  • Sodu bikarbonu;
  • Alkoholno sirće
  • Limun, odnosno limunov sok;
  • Sapun;
  • Omiljeno eterično ulje;

Različitm kombinovanjem navedenih supstanci, uz eventualne dodatke još nekih, Vaš dom će uvek blistati, a ostale domaćice će Vam zavideti i pitati Vas koje to sredstvo koristite. Nema tu mnogo filozofije, samo prirodni preparati napravljeni u sopstvenom domu, to su naše bake znale – pa što ne bismo i mi?