064 231 0796 , 011 227 2692 office@tepihservistea.com

Izrada i korišćenje tepiha ima neverovatno dugu istoriju. Da li ste znali da najstariji poznati primerak tepiha potiče iz sedmog veka pre nove ere? Tepisi su isprva imali čisto praktičnu primenu – održavanje toplote, a nomadski narodi su ih koristili i za spavanje. I sami znate da u današnje vreme, tepisi se vrlo često koriste ne samo zbog svoje funkcionalnosti, već najviše zbog svoje estetske uloge. U mnogim domovima tepih je nezaobilazni kućni detalj čija je uloga da ulepša celokupni ambijent. Ipak, iako ih neko možda drži zbog lepote, i njihovog uklapanja uz kompletan dizajn enterijera, druge pogodnosti, kao što je toplota, i dalje će biti prisutne i korisne. Tepih je izgleda jedan od važnih kućnih rekvizita koji, zbog svih svojih kvaliteta, nije izgubio svoju primenu sve do današnjih dana; ukoliko je toliki niz vekova on uspeo da se zadrži po domovima ljudi, znači da je zaista jedan od nezaobilaznih kućnih detalja.

Tepisi se razlikuju prema načinu izrade i prema vrsti materijala od kojeg se prave. Kvalitet tepiha zavisi od kvaltiteta materijala koji se koristi, ali i od tehnike izrade. Materijali mogu biti prirodni ili veštački. Načini preplitanja niti na podlozi, kojima se tepih zapravo izrađuje, se zovu čvoranje. Postoji više različitih vrsta čvoranja i kada je reč o ručnoj izradi tepiha, ali i kada je reč o mašinskoj. Podloga, ili potka na kojoj se radi je najčešće od pamuka ili svile. U zavisnosti od tehnike koja se koristi za izradu tepiha, zavisiće i karakteristike tepiha (kao što je mekoća i slično). Što se tiče razlike između tepiha mašinske i ručne izrade, opšte je poznato da su oni tepisi koji su ručno rađeni veoma boljeg kvaliteta, a samim tim su i znatno skuplji. Prednost tepiha ručne izrade je u samoj finoći, a naravno i u tome što su radovi unikantni, a boje najlepše ukombinovane. Vreme izrade ručnih tepiha visokog kvaliteta je ogromno, ukoliko se računaju svi usputni radovi kao što je predenje i bojenje vune, naravno i pranje i razvlačenje tepiha. Da li ste znali koliko je potrebno kilograma vune za izradu jednog tepiha prosečnih dimenzija i uobičajenog kvaliteta? Pedeset. Kada se sve ovo uzme u obzir onda Vas neće mnogo iznenaditi činjenica da je za jedan kvalitetan ručno izrađen tepih potrebno nekad i oko dve godine rada. Samim tim, ni cene koje imaju ovakvi tepisi , ne bi trebalo da kod Vas izazivaju čuđenje.

Koji su to veštački materijali koji se koriste za izradu tepiha?

Postoje dva veštačka materijala koja se najčešće koriste za izradu tepiha, to su: polipropilen i najlon. Zbog svojih dobrih karakteristika kao što su izdržljivost i otpornost na fleke i mrlje, oni su se našli u vrhu sintetičkih materijala kada je reč o izradi tepiha. Njihova cena je takođe veoma povoljna.

Od kojih prirodnih materijala se najčešće izrađuju tepisi?

Jedan od najstarijih i najkorišćenijih prirodnih materijala za izradu tepiha je, svakako, ta topla, neprevaziđena vuna. Ona je veoma otporna i veoma lako se boji. Kada se vuna i najlon kombinuju u izradi tepiha, to daje proizvod koji će najduže trajati (čak i preko sto godina, uz pravilno održavanje). Osim vune u prirodne materijale za izradu tepiha ubrajaju se i svila, pamuk, lan…

Tepisi se dele i prema zemlji porekla, i već na osnovu toga stručnjaci mogu znati o kakvom kvalitetu tepiha je reč. Jedni od najpoznatijih i najcenjenijih tepiha su oni koji dolaze iz Persije. Među ostalim poznatim tepisima su i oni iz Avganistana, Skandinavije, Kine, Indije, Jermenije, Španije, Engleske…

Od ovoliko vrsta i izbora, sigurni smo da se tu negde krije i savršen tepih za Vas.